Wil jij het Nijntje Museum bezoeken met je kleintje? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten: van handige tips tot een overzicht van wat er allemaal te doen is in het Nijntje Museum. Je krijgt hier uitgebreide info én onze persoonlijke ervaringen met het Nijntje Museum. Zo kunnen jij en je kleintje optimaal kunnen genieten van dit vrolijke en interactieve museum vol spel en avontuur.
Wat is er te doen in Nijntje Museum?
Het Nijntje Museum is geen doorsnee museum met ‘kijken mag, maar niet aanraken’, maar een interactief en educatief kindermuseum. Het is juist een plek waar peuters en kleuters vrij kunnen spelen, ontdekken en leren op hun eigen tempo. Spelenderwijs leren staat hier centraal. Kinderen worden uitgedaagd om zelf te ervaren, te onderzoeken en te doen.
Het museum is opgedeeld in verschillende themaruimtes, elk met een eigen verhaal en analoge, mechanische en zintuiglijke spelelementen. Dit zijn de grootste ruimten in het museum:
- Het huis van Nijntje: Laat je kind koken in de keuken, slapen in Nijntjes bed of plantjes water geven in de tuin. Herkenbaar, vertrouwd én interactief.
- De kledingwinkel van Betje Big: Hier kunnen kinderen winkeltje spelen: kleding uitzoeken, passen of afrekenen. Fantasie gegarandeerd.
- De boerderij van Boer Jan: Met een speelse dobbelsteen op pad over het erf, het erf schoonvegen, hooibalen stapelen en kennismaken met boerderijdieren. Een leuke manier om het boerenleven te ontdekken.
- Het verkeersplein: Rijden in kleine auto’s, fietsen over de weg, slagbomen bedienen of een trein besturen. Ideaal om op speelse wijze iets van verkeer en vervoer mee te krijgen.
- Op de begane grond is ook een gezellig atelier, waar kinderen lekker kunnen tekenen, knutselen en hun creativiteit kwijt kunnen.
Naast de vaste themaruimtes organiseert het museum ook regelmatig extra activiteiten. Denk aan creatieve workshops, voorleessessies of speciale prikkelarme ochtenden voor kinderen die gebaat zijn bij een rustige omgeving. Ook zijn er speciale programma’s voor scholen en kinderdagverblijven.










Voor welke leeftijden is het leuk om het Nijntje Museum te bezoeken?
Het museum is vooral leuk voor kleuters en peuters. Het richt zich op kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar. Wij bezochten het zelf toen Luca 2 jaar was. Hij vond het absoluut leuk en keek zijn ogen uit, maar sommige dingen gingen nog een beetje langs hem heen. Voor hem was het vooral kijken, voelen en lekker rondlopen en spelen.
Voor kinderen van een jaar of 4 is het museum echt ideaal. Ze snappen wat er gebeurt, kunnen overal aan meedoen én hebben volop fantasie om in de rollenspellen op te gaan. En dat zonder dat het te kinderachtig wordt.

Waar kun je tickets voor het Nijntje Museum kopen?
Als je het Nijntje Museum wil bezoeken, moet je wel een beetje vooraf plannen. Je moet namelijk van tevoren online tickets kopen en reserveren via de website van het museum. Aan de balie kun je geen kaartjes kopen, ook niet last-minute. Je kiest bij het reserveren direct een dag én tijdvak. Dit geldt ook als je een Museum Jaarkaart hebt. Die is gewoon geldig, maar je moet nog steeds even een plekje reserveren.
Zeker in het weekend en tijdens schoolvakanties kan het snel vol raken, dus het is slim om op tijd te boeken. Het fijne is wel: kun je onverwacht toch niet gaan? Dan kun je je tickets kosteloos verplaatsen naar een andere dag.


Andere praktische tips en info als je het Nijntje Museum gaat bezoeken
Een bezoek aan het Nijntje Museum is goed te doen met jonge kinderen. Hier een paar handige tips en info om te weten voordat je het Nijntje Museum gaat bezoeken.
- Garderobe & buggy’s: Er is een gratis garderobe met kluisjes waar je je jas en spullen kunt opbergen. Ook is er een aparte stalling voor buggy’s en wandelwagens, want die mogen in principe niet mee het museum in. Zo probeert het Nijntje Museum de themaruimtes overzichtelijk en veilig te houden. Voor de allerkleinsten wordt soms een uitzondering gemaakt, dus vraag gerust even bij binnenkomst.
- Museumwinkel: Aan de overkant van het museum zit een leuke winkel vol Nijntje-spulletjes. Ideaal als je nog iets kleins (of juist iets groots) mee naar huis wilt nemen.
- Eten & drinken: Eten en drinken in het museum zelf is niet toegestaan, maar er is een gezellig museumcafé waar je prima kunt neerploffen. Ze serveren er onder andere broodjes, boterhammen en pannenkoeken – en (bijna) alles is vegetarisch. Heel fijn als je met kleine kinderen bent en even wilt pauzeren.
- Parkeren & bereikbaarheid: Wij parkeerden in de parkeergarage Vaartsche Rijn. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Dit is goed te doen met een peuter aan de hand of in de buggy. Met het openbaar vervoer kan natuurlijk ook, of je kunt gebruikmaken van een van de P+R-terreinen rondom Utrecht voor een handige combi van parkeren en OV.

Wat zijn onze ervaringen en tips voor het Nijntje Museum?
Het Nijntje Museum is echt een leuke plek waar kinderen volop kunnen spelen, ontdekken en leren zonder dat het aanvoelt als ‘leren’. Wat ons vooral opviel, is hoe goed de balans is tussen educatie en plezier. Alles is veilig, uitnodigend en helemaal ingericht op jonge kinderen.
Het aanbod is lekker gevarieerd. Er is van alles te doen voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar, en het museum speelt goed in op verschillende leeftijden. Wat we het leukst vonden? Hoe de bekende scènes uit de Nijntje-boekjes helemaal tot leven komen in de themaruimtes. Heel herkenbaar voor de kids (en ook een beetje nostalgisch voor ouders).
Ondanks het reserveren van een tijdslot vonden wij het behoorlijk druk. Zeker als je kind gevoelig is voor prikkels of snel overweldigd raakt, is het iets om rekening mee te houden. Een prikkelvrije ochtend kan dan een uitkomst zijn (die worden gelukkig ook regelmatig georganiseerd). Qua tijd ben je er ongeveer 1,5 tot 2 uur zoet. Dit is precies goed voor jonge kinderen, zonder dat het te lang duurt.
Hoe kom je er?
Handige instructies en adressen om bij het Nijntje Museum te komen
- Adresgegevens: Agnietenstraat 2
3512 XA Utrecht - Openbaar vervoer: Vanaf station Utrecht Centraal kun je buslijn 2 richting het Museumkwartier nemen en uitstappen bij de halte Centraal Museum. Dit is voor de ingang van het NIjntje Museum. Een andere optie is om de trein te nemen naar station Utrecht Vaartsche Rijn. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Voor de meest actuele reisinformatie kun je terecht op 9292.nl.
- Parkeren: Er is weinig parkeergelegenheid in de directe omgeving van het museum. Je kunt het beste de auto parkeren in de parkeergarage Vaartsche Rijn. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het museum. Wil je hoge parkeertarieven vermijden? Parkeer je auto dan op één van de Utrechtse P+R-locaties.
Handige info en links
Ook het Nijntje Museum bezoeken? Hier vind je nog meer info over het Nijntje Museum
In de buurt
Vind bezienswaardigheden, activiteiten en accommodaties in de buurt van het Nijntje Museum
Gerelateerde artikelen

Dit zijn de 10 leukste activiteiten en uitjes met kinderen in de winter
Wat te doen met kinderen in de winter? Hier vind je de leukste uitjes en familie activiteiten voor een dagje weg met kinderen in de winter.
